Als het bij een openstaande schuld zover komt dat er een juridisch traject wordt gestart, speelt de deurwaarder een belangrijke rol. Nadat een bedrijf herhaaldelijke betaalherinneringen heeft gestuurd naar een klant en deze niet of niet volledig zijn betaald, dan kan dat bedrijf ervoor kiezen een deurwaarder in te schakelen. Een jurist stelt een dagvaarding op met een datum voor een rechtszaak bij de kantonrechter. De deurwaarder is degene die ervoor zorgt dat deze dagvaarding bij de schuldenaar beland. Hiernaast is een deurwaarder bevoegd om aktes op te stellen, stukken te betekenen en het vonnis van de rechter te executeren.
Voor de rechtszaak
De taken van een deurwaarder houden in het beginstadium van het juridische proces in dat hij ervoor zorgt dat de schuldenaar kennis heeft van de rechtszaak die tegen hem aangespannen wordt. De deurwaarder gaat bij de schuldenaar langs de deur, als deze niet thuis is, of niet open doet zal hij een brief achterlaten. Meestal is het in dit stadium nog mogelijk de schuld, met bijkomende kosten, te betalen zonder dat het tot een rechtszaak hoeft te komen. Is de schuld op de aangegeven datum niet voldaan dan wordt de zaak voorgelegd aan de kantonrechter.
Na de rechtszaak
Wanneer de rechtszaak voorbij is heeft de deurwaarder weer een belangrijke rol. Hij zorgt ervoor dat de schuldenaar, als deze niet aanwezig was bij de zitting, op de hoogte is van het vonnis. Ook is de deurwaarder verantwoordelijk voor het uitvoeren van het vonnis. Het is mogelijk om een betalingsregeling af te sluiten met de deurwaarder, maar als er geen regeling te treffen is, heeft de deurwaarder de rechtelijke taak beslag de leggen op eigendommen van de schuldenaar of bijvoorbeeld zijn woning te ontruimen.